fbpx

Какво е емоционална интелигентност и защо да я развиваме в децата си?

„Разбираме, че сме възпитали добре детето си, когато ни донесе кърпичка, докато плачем.“

С това изречение най-лесно можем да определим термина “емоционална интелигентност”.  Голяма част от вас със сигурност са го чували, а други нямат представа какво е и защо е важно за развитието не само на всяко дете, но и на всеки човек. Психологът Маргарита Апостолова е тук, за да вдигне завесата над този термин и да разкаже подробно що е то емоционална интелигентност.

Какво е емоционална интелигентност?

Емоционална интелигентност е способността да разбираме емоциите си и тези на другите. Това умение се развива от началото на живота ни до неговия край. Изразът може да се замени с думи като: себеосъзнатост, себерефлективност, състрадателност, емпатия и др.

Изпитваме трудности, когато в семейството ни въпросът за това как се чувстваме е тема табу, а на дневен ред е дали сме гладни или пък какви резултати имаме в училище.  Освен това сме склонни да отхвърляме неприятните чувства на тъга, гняв или страх и да се борим с тях като нещо външно на нас. Често казваме „кофти ми е“ или „гадно ми е”, за да изразим палитрата от чувства в нас. Да развиваме своята емоционална интелигентност е да развиваме способността си да разбираме как се чувстваме. Ако сме чувствителни към своите преживявания, можем да се поставим на мястото на другите и да проявим съчувствие.

Защо да развиваме емоционалната интелигентност в децата си?

Знаете ли, че емоциите ни са основните мотиватори на действията ни? Например, ако детето е плахо или агресивно в отношенията си, или пък е изключително старателен ученик, неговото поведение винаги е провокирано от начина, по който се чувства или иска да се чувства.

Когато детето разбира и приема чувствата си, тогава има усещане за собствена стойност, изгражда способност да прави осъзнати избори, успява да се радва и наслаждава на малките си постижения. Научните изследвания потвърждават тезата, че емоционално интелигентните деца в дългосрочен аспект са много по-успешни и удовлетворени в сравнение с тези деца, които имат предимно интелектуални способности.

Като че ли живеем в общество, в което сме издигнали на пиедестал финансовата сигурност. Това обаче пряко рефлектира на начина, по който възпитаваме децата си – очакваме от тях да изградят конкретни умения, за да успеят в живота. А не забравяме ли понякога, че най-хубавата част от успеха е умението да му се насладим?

Да познаваме емоциите си – това е път към самите нас. Затова е и важно децата ни да имат умението да назовават своите емоции и да се справят с тях още в ранна възраст. Това ще ги научи да са по-емпатични, да намират лесно решения на конфликти и да изявяват себе си по-добре.

Източници:
http://funtazia.bg/2018/11/18/spravyane-s-emotsiite-chrez-nasochvane-na-vnimanieto-i-osaznavane-po-metoda-na-ekman/

https://comsed.net/blog/%D0%B5%D0%BC%D0%BE%D1%86%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B8%D0%BD%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%B3%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82-%D0%BF%D1%80%D0%B8-%D0%B4%D0%B5/

https://www.noviteroditeli.bg/da-pogovorim-zaedno/vsichki-vzrasti/emocionalna-inteligentnost-za-shchastlivi-i-uspeli-deca

Сподели:

Последно от блога