fbpx

Умножение и деление с таблицата на Питагор

Всички сме били деца и помним, че таблицата за умножение е била голямо предизвикателство за нас. Десетките комбинации, трудното запаметяване, сложните задачи. Беше изключително важно да я знаем наизуст и това правеше ученето й още по-досадно. Ако имате деца в училищна възраст може би наблюдавате същото ѝ при тях? За щастие, има и други методи, различни от наизустяването, които помагат за бързото научаване на таблицата за умножение.

Таблицата на Питагор

Таблицата на Питагор е интересна алтернатива на стандартната таблица за умножение. Числата от лявата колона се умножават с числата от най-горния ред. Правилният отговор е на мястото на пресичането им. Намирането е лесно –  трябва да проследите с две ръце къде се пресичат.

Ако се вгледате по-внимателно в нея, бързо ще намерите логиката на пресмятането – просто следвайте цветовете и формите.

Симетрията е едно от предимствата на Питагоровата таблица. Например, номерата, които са симетрични по диагонал, са равни. Или виждаме, че се образува правоъгълник при пресичането на клетките на числата, чиито произведение търсим. Когато умножаваме малки числа, получаваме малки правоъгълници, а големи числа – по-големи форми. А когато умножаваме две еднакви числа, например 6 по 6, откриваме отговора в едноцветен квадрат.

Човешкият мозък е настроен така, че да открива симетрията навсякъде и именно това помага на децата да запомнят по-бързо изчисленията без да ги наизустяват.

С таблицата на Питагор дори децата, които никога не са чували за таблица за умножение, могат бързо да се справят с нея.

Таблицата на Питагор в обучението по ментална аритметика

Таблицата на Питагор лесно може да се приложи и в обучението по ментална аритметика. Ние в център Менталика също я интегрирахме. Ето как!

Екипът ни измисли своя авторска съкратена методология за изучаване на таблицата за умножение в часовете по ментална аритметика, без да използва стандартната таблица.  Някои от нашите ученици дори не са стигнали до таблицата за умножение, която се преподава в училище, но прекрасно се справят с нея, благодарение на метода на Питагор.  Още от първия урок децата смятат едноцифрено по двуцифрено и трицифрено на сметалото, на втория стигат до умножение по 5-цифрено, а след няколко месеца умножават и на въображаемо сметало две двуцифрени числа с лекота.

И така, използвайки таблицата на Питагор през цялото време, те постепенно научават перфектно таблицата за умножение в процеса на работа.

Вижте, какво споделят ученици, завършили умножение и деление в център Менталика, за своите най-трудни моменти

Без стрес, без наизустяване – така се учи таблицата за умножение и деление с помощта на таблицата на Питагор. Треньорите в център Менталика предлагат свой прочит на преподаване, който е ефективен и занимателен за децата, не ги затормозява и води до чудесни резултати още след първия урок.

Сподели:

Последно от блога