fbpx

Абак – древното сметало за ментална аритметика

Ако някога сте се интересували от менталната аритметика като ново занимание за вашето дете, то със сигурност сте виждали дървеното сметало АБАК. Видът и структурата му са  много по-различни от тези на сметалата, с които сме смятали в ранна детска възраст.

Какво прави сметалото абак толкова специално и как се използва то в менталната аритметика днес?

Сметало абак – произход и приложение

Много, много отдавна, още преди хората да използват за пресмятане калкулатор или мобилните си телефони, се е използвало приспособление, подобно на познатото ни сметалото, наречено АБАК. Има доказателства, че абакът се е използвал още в V век преди новата Ера в Древна Гърция, Рим и Китай. До голяма степен можем да твърдим, че абакът е предшественик на компютъра, защото се е използвал за бързи пресмятания. Бил е полезен най-вече за търговците и инженерите.

Абакът има интересна структура, която се състои от следните части:
* Рамка, която държи всички топчета
* Планка – това е средната линия, която дели топчетата на две
* Топчета – земни и небесни

Защо топчетата се наричат така?

Небесните топчета се намират над планката, а земните – под нея. Едно земно топче се равнява на едно, а едно небесно топче –  на пет.

Днес абакът намира своето приложение в менталната аритметика. Докато ние все по-често вадим телефоните и смятаме “мързеливо”, децата в център Менталика използват своите бързи пръсти за пресмятане върху абака, а по-късно се научават да смятат и на въображаемо сметало.

На абака децата се учат да събират, изваждат, умножават и делят. Скоростта, с която се извършват изчисленията е впечатляваща, но тя се учи поетапно. И така изчисленията с двуцифрени, трицифрени и дори петцифрени числа се превръща в детска игра!

Децата с лекота се справят с древното сметало абак, което се е “преродило” в модерния свят с нова функция – да направи числата забавни!

В център Менталика децата имат любим приятел  – Жабчо! Жабчо също умее бързо да пресмята на сметалото абак и разказва много интересни неща за него. Вижте видеото, в което Жабчо ни въвежда в основните термини относно абака:

Жабчо 🙂

С помощта на подобни видеа, разработени от нашите треньори по ментална аритметика, децата в центъра много се забавляват и приемат смятането и упражненията не като досадни задължения, а като игра с техния любим герой Жабчо!

Сподели:

Последно от блога