fbpx

Какво е ментална аритметика и какви са ползите за децата?

Екипът на център Менталика често получава много въпроси, свързани с естеството на менталната аритметика. Какво е това, как помага на децата, какво развива и как точно се случва? Родителите се интересуват все повече от метода, защото набира популярност, а и не само – оказва се, че и децата го обичат.

За множеството ползи от менталната аритметика, ще се опитаме да ви разкажем в тази статия.

Какво е ментална аритметика?

Менталната аритметика възниква преди повече от 5000 години, а днес се практикува в над 50 страни в целия свят!

Какво всъщност правим? Пресмятаме аритметически изчисления с помощта на сметало, а после и наум!

Ключовото при менталната аритметика е, че развива двете полукълба на мозъка.

А използвайки и двете полукълба започва да се случва и следното:

  • Децата започват да мислят по-креативно. 
  • Развиват паметта си, логиката.
  • Повишават концентрацията си.
  • Подобряват успеваемостта в училище.

На пръв поглед звучи необичайно, нали?

Числа и въображение? Смятане и креативност?  За всеки от Вас, който е изпитвал ужас от сложни задачи по математика в училище, искаме да Ви кажем – няма страшно! И най-важното – няма нищо общо!

Менталната аритметика освен много полезна, може да е и много забавна! Подходяща е за деца от 5 до 12г.

Вижте повече от атмосферата в класната стая по ментална аритметика:

Ментална аритметика = математика ?

Много хора понякога предполагат, че менталната аритметика и математиката са едно и също нещо. Разбира се, и двете дейности имат много допирни точки, но в същността си се различават.

В ментална аритметика децата изучават събиране и изваждане, умножение и деление, използвайки древното японско сметало Абак. Постепенно децата развиват невиждана скорост и при изчисленията наум.

Менталната аритметика има за цел не просто бързото пресмятане, но и развитието на интелекта, както и цялостната способност на децата да учат.

Методите на обучение в менталната аритметика са иновативни. Уроците могат да бъдат много забавни, липсва оценяването по шестобалната система. В процеса на обучение са включени геймификация и мотивационна програма за развитие на учениците.

Пробен урок по ментална аритметика

Знаем, че за всеки родител е важно детето му да посещава дадено занимание с желание и ентусиазъм. Затова сме подготвили кратък пробен урок, по време на който всеки родител и дете могат да се докоснат до иновативния метод от първо лице.

Пробният урок се провежда в два етапа и е с продължителност от един астрономически час.

Първо децата влязат в учебната зала, където заедно със своите треньори се запознават със сметалото АБАК, разглеждат цифрите и пресмятат първите си изчисления на абака, а после и на онлайн тренажора.

Вторият етап е насочен към родителите.

Екипът на център Менталика отговаря на всички въпроси за менталната аритметика, за ползите от нея и за организацията на учебния процес.

Можем много да говорим за менталната аритметика и ползите й, но не можем напълно да опишем преживяването от менталното смятане. Ако сте любопитни – опитайте! Запишете се за пробен урок с Вашето дете. А ако Ви допадне, ще се убедите, че добрите резултати няма да закъснеят!

Запишете се за пробен урок

Сподели:

Последно от блога