fbpx

COVID-19 и предизвикателството “онлайн обучение”

В началото на 2020 никой от нас не беше чувал за онлайн обучение, но в последствие, не само че всички разбрахме какво е, но и се наложи да се случва от собствените ни домове. В края на годината “онлайн обучение” се превърна в синоним на напрегнати родители и отегчени деца. Извънредното положение се оказа предизвикателство за всички.

В център Менталика два пъти през изминалата 2020 се наложи да преминем изцяло онлайн. Въпреки особеностите на онлайн средата, запазихме групите си и обучението продължи успешно. Онлайн часовете по ментална аритметика при нас обаче, са всичко друго, но не и отегчителни за децата. С екипа на центъра се постарахме процесът да върви гладко и децата да са все така мотивирани.

Как овладяхме кризата?

Шокът дойде изневиделица и не бяхме подготвени, но успяхме да запазим самообладание и да овладеем ситуацията така, че колкото и пъти да ни се наложи да преминаваме онлайн, обучението на нашите ученици да се случва безпроблемно. Какво направихме: 

  1. Създадохме база от близо 50 авторски видео материала с подробно въвеждане в правилата на смятане по ментална аритметика. Така нашите ученици имат неограничен достъп до учебния материал.
  1. Направихме специфична организация на учебния процес, за да бъде максимално ефективен в онлайн формат. А именно – разделихме групите на по-малки подгрупи от 3-4 деца. Резултатът: по-добра организация и проследяване на уменията за смятане на всяко дете.
  1. Дадохме възможност за допълнителен безплатен индивидуален урок! В него ученикът решава своето домашно за деня, заедно с треньора си. Така всяко дете, което има трудности в усвояването на дадено правило,  е подкрепено от своя преподавател.
  1.  И накрая, но не на последно място – повишихме доверието в нашата услуга. Показахме, че водени от желанието си да обучаваме деца, сме способни да преодоляваме всякакви препятствия.

Пандемията от COVID-19 се оказа пречка за стандартното обучение в класната стая. Добрите новини са, че живеем във времена, в които можем да намерим алтернатива, стига да искаме. Онлайн обучението може да бъде и ефективно, и забавно, ако се прави с отдаденост и желание. Екипът на център Менталика видя добра перспектива и много възможности в онлайн формата на преподаване.

Сподели:

Последно от блога