fbpx

Играта като средство в обучението по ментална аритметика

Играта! Неизменна част от ежедневието на всяко дете! Не е тайна, че именно играта има ключова роля в порастването на малчуганите във всеки възможен аспект – психически, емоционален, социален и физически. Всяко дете има естествено любопитство към света. Играейки, то се превръща в изследовател! Научава се как да се отнася с другите, превъплъщава се в различни роли.

В изброяването на ползите от играта можем да броим до безкрай, но в никакъв случай не трябва да пропускаме удоволствието, което носи тя за играещите. Тя помага на детето да развие усещане за себе си и за емоционална удовлетвореност. Именно затова учителите и психолозите в център Менталика използваме играта за развитие във всяка дейност – менталната аритметика, английския език и психотерапията.

Игрите, които играем в център Менталика

  • Картата на света

Картата на света е една от любимите игри на нашите ученици! Тя е част от онлайн тренажора Cleverstart, на който децата се упражняват ежедневно. Чрез нея нашите ученици пътуват из цял свят, решавайки домашно по ментална аритметика. Световните столици оживяват пред очите на децата заедно с костенурката Франклин – символа на програмата Cleverstart. Всеки път щом достигнат до нова столица, Франклин им разказва много интересни факти за града и за неговите жители. Децата много се вълнуват от платформата и често в класната стая се чува  “Аз вече стигнах до Париж!” или ” Нямам търпение да стигна до Копенхаген!”

Карта на света - Cleverstart
  • МОЗАЙКА

МОЗАЙКА е игра в обучението по ментална аритметика, която се харесва на всяко дете. Ако се чудите как да задържите един малчуган да смята сложни аритметични задачи 20-30 мин с желание и ентусиазъм – МОЗАЙКА действа безотказно! Учениците подреждат пъзел от няколко отделни части. За да се разкрие всеки елемент, е необходимо  ученикът да реши задача за събиране и изваждане. Треньорът въвежда задачата спрямо нивото на ученика и останалото е лесно! Децата се мобилизират и се стремят да дават само верни отговори, за да завършват мозайката.

  • ФЛАШ КАРТИ

Част от обучението на децата в менталната аритметика е, да мислят за числата като изображение на комбинация от топчета. Наричаме тези изображения още ФЛАШ КАРТИ.  За нашите деца в център Менталика, е изключително забавно да се упражняват на онлайн платформата и да разпознават бързо сменящите се флаш карти. Те развиват фотографската памет, ориентацията в пространството, а и са стъпка напред към въвеждането на въображаемото сметало – следващ етап в изучаването на ментална аритметика.

Ние в център Менталика включваме играта като задължителен аспект в нашите дейности, защото силно вярваме в нейните ползи. Игрите в учебния процес го правят по-предизвикателен, интерактивен и различен от този в училище. Децата не само се забавляват, но и намират нова мотивация да изпълняват поставените задачи.

Сподели:

Последно от блога