fbpx

“Героите в теб” – група за емоционална интелигентност при деца

“Героите в теб” – група за емоционална интелигентност при деца

Една от дейностите в център Менталика е групата за емоционална интелигентност “Героите в теб”. Тя е подходяща за деца от 6 до 9г. Нейни автори са Маргарита Апостолова, психотерапевт и Аглая Рангелова, семеен консултант

И двете дами са специализирали в психотерапевтичния метод психодрама, насочен към възрастни и деца. Освен това Маргарита е завършила клинична психология с психоаналитична перспектива, а Аглая се е обучавала да работи със семейства във фамилна терапия.

В работата си с деца използват игрова терапия и научно-доказани методи за развитие на социално-емоционални компетенции.  Маргарита и Аглая създават защитено пространство, в което децата да опознават себе си и да разбират какво се случва вътре в тях.

“Решихме да създадем групата за емоции с основната цел всяко дете, взело участие, да разгърне своя индивидуален потенциал. Наша основна задача е да помогнем да детето да се почувства значимо като разбере кои са неговите качества и умения, но и да научи нови начини на комуникация там където не знае как.”

Какво е емоционална интелигентност?

Емоционална интелигентност е способността да разбираме емоциите си и тези на другите. Знаете ли, че емоциите ни са основните мотиватори на действията ни?

 Ако детето е плахо или агресивно в отношенията си, или пък е изключително старателен ученик, неговото поведение винаги е провокирано от начина, по който се чувства или иска да се чувства. Когато детето разбира и приема чувствата си, тогава има усещане за собствена стойност, изгражда способност да прави осъзнати избори, успява да се радва и наслаждава на малките си постижения.

Как работим с децата в групата “Героите в теб”?

 1. Предварителна фаза – среща с родителите
  Преди старта на всяка група екипът от психолози провежда индивидуални безплатни срещи с родителите. Тогава се запознават с мотивацията им за участие в групата. Тя може да е, че детето е плахо и бързо се отказва от нови начинания или пък е палаво и не умее да спазва правила, или често плаче без причина.

 2. Как говорим с децата за техните чувствата
  Всяка среща на групата започва с “Кръга на емоциите”. Всички сядат в кръг, в който има рисунки на различните емоции: радост, тъга, страх и гняв. Психолозите канят децата да споделят какво им се е случило през изминалата седмица и в какво настроение идват днес. Чрез “Кръга на емоциите” децата се научават да разпознават чувствата си,  разбират, че техните мисли и преживявания са важни и интересни за другите, както и придобиват умение да изслушват връстниците си.

 3. Какво е терапевтична игра
  По-нататък срещата на групата продължава със същинската част – терапевтична игра. Водещите избират контекста, който може да е различен всеки път, например – нов свят или експедиция до самотен остров. Децата избират каква роля ще имат в играта. Някои казват “Аз ще съм куче в новия свят”, а други “Аз ще съм строителен инженер”. След като ролите са разпределени, започва символичната игра. В нея децата проявяват своите познати модели на поведение и своите психологически нужди. С помощта на психолозите успяват да експериментират с нови поведения и стратегии за свързване с другите.

  Срещата на групата завършва отново с кръг на споделянето, в който децата обобщават преживяванията си и мислите от играта.

 4. Психолозите и родителите са от един екип
  В работата с деца е изключително ключово участието на родителите. Затова във формата “Героите в теб” психолозите се срещат 3 пъти с тях – в началото, средата и края на групата, за да обсъдят обща стратегия за подкрепа и развитие на малчуганите. Материалите, които използват психолозите, са на международни научно-доказани методи за развитие на социално емоционални компетенции и EQ при децата. Част от тях са: илюстрации на над 50 емоционални състояния, 4 цветови зони за основните емоции, приказки за емоциите и др.

Форматът “Героите в теб” може да е полезен както на децата, така и на техните родители. Групата работи с 4 до 6 деца, а защитената среда позволява експериментирането с различни модели на поведение. С внимание към всяко дете, с терапевтични игри и подходи, децата намират пътя към своя вътрешен свят.

Изтегли Дневника на емоциите от този линк

Сподели:

Последно от блога