fbpx

Как да изберем школа по ментална аритметика

Ако Вие сте родител на дете между 5 и 15г. и често общувате с други родители, то няма как да не знаете за всички възможни дейности, на които се записват децата. Със сигурност някъде там сте чували и за менталната аритметика. Преценили сте, че това би било подходящо за Вашето дете и с голямо вълнение решавате да търсите школа. Какво обаче се случва реално? Менталната аритметика е дейност, която бързо набра популярност последните години, следователно и школите започнаха да се множат. Всеки център по ментална аритметика привидно предлага едно и също, но дали наистина е така?

Какво да търся, когато избирам школа по ментална аритметика?

 • Брой деца в група
  Малката група е идеалната среда за обучение! При малки групи, преподавателят има възможност да обърне специално внимание на всяко дете и да успее да му помогне в случай на затруднения. При нас в център Менталика обучаваме от 4 до 8 деца в група.

 • Възраст на децата в групата
  С деца на каква възраст ще бъде в един клас вашето дете е един от любопитните въпроси при избор на подходящо училище по ментална аритметика. Знаем, че децата в предучилищна възраст и началните класове много бързо се променят. Тяхната възможност за усвояване на знания е много различна на 5 и на 7 години, например. В център Менталика децата се разделят основно в три възрастови групи – 5-6 годишни, 7-9 годишни, 10-15 – годишни.

 • Ежедневни упражнения и домашни
  Ключов фактор в обучението по ментална аритметика е подготвянето на домашното вкъщи всеки ден. Вярваме, че постоянството бележи сигурния път към високите резултати и напредък за детето. Когато избирате школа, допитайте се до треньорите по ментална аритметика дали дават домашно и колко често.
Игра с ментална сметало - туистър
Табло с рисунки на деца от център Менталика на сметалото абак
 • Онлайн тренажор в обучението
  Онлайн тренажорът развива скоростта на смятане. Благодарение на него треньорът на групата постоянно усложнява примерите – задава по-висока скорост и повече действия. Скоростта на смятане е най-същественият фактор в менталната аритметика, защото чрез нея децата развиват висока концентрация, фотографска памет и способност да обработват бързо информация.  Освен това децата се научават да смята много бързо с двуцифрени и трицифрени числа наум.

  В център Менталика децата смятат в час и по време на домашните си на онлайн тренажора Cleverstart, който се отличава с мотивационна програма за стимулиране на постоянството, интерактивни игри, анимации и рейтингова класация.
 • Постоянен треньор на Вашето дете
  Като друг основен фактор посочваме, че е важно треньорите по ментална аритметика да не се сменят непрекъснато. Децата се привързват към своя учител и към останалите малчугани в групата. Политиката на отделните школи е различна в това отношение – някой поддържат малки групи по 3-4 деца, а други са по-търговски настроени и за да имат голям брой деца в група, често сменят преподавателите и конкретния ден на обучението.

 • Организация при онлайн обучение
  В началото на 2020г. дори не подозирахме колко ключово ще бъде школите за извънкласни дейности на нашите деца да имат възможността да се приспособят към новите условия за провеждане на обучителни занимания. Когато избирате школа по ментална аритметика, задължително попитайте дали имат готовност за преминаване в онлайн формат при нужда и как точно ще се провеждат заниманията.

  В център Менталика онлайн обучението наложи много промени в учебния процес като: разделяне на по-малки групи, намаляване на продължителността на учебния час и въвеждане на кратки видео уроци с всяко ново правило.

Избирането на школа по ментална аритметика може да звучи като лесна задача, но всъщност има тънкости, които могат да помогнат в избора и да го определят. Напълно възможно е да попаднете на школа, която не удовлетворява нито Вас, нито Вашето дете, то няма да има резултати, а Вие ще се чувствате сякаш плащате за услугата напразно. Затова препоръчваме да направите проучването си, следвайки горните прости правила.

Сподели:

Последно от блога