fbpx

Дневник на емоциите – нов подход към вътрешния свят на децата

Децата са пълни с изненади! Техния вътрешен свят е толкова цветен и разнообразен, богат на емоции.  Често обаче остава неразбираем за възрастните. Децата са чувствителни, задават множество въпроси и всеки ден се опитват да опознават света около тях и самите себе си. Възрастните понякога не осъзнават колко ключово е децата да имат “речник” за емоциите си, за да се изразяват и да общуват по-пълноценно. 

Маргарита Апостолова, по професия психолог, започва да разработва свой собствен проект, насочен към уменията на децата по-лесно да се свързват с емоционалния си свят. Маргарита вярва, че начина, по който се справяме с емоциите си още в ранна детска  възраст, е важен фактор и в останалите аспекти от живота ни. През 2020г. проектът става реалност под името “Дневник на емоциите”.

Дневник на емоциите - Маргарита Апостолова

Какво представлява “Дневникът на емоциите”?

Дневникът на емоциите е подходящ за деца между 5г и 12г.  и се състои от две части. 

В първата част детето подробно се запознава с 6 основни емоциите по достъпен и занимателен начин. По време на този етап от дневника е добре детето да има до себе си родител, учител или психолог, който да помогне с въвеждането в темата за емоциите.  Втората част на дневника е свързана с ежедневната му употреба и попълването му. 

Като разлистите дневника ще забележите, че силно наподобява лексиконите от нашето детство! Към всяка от емоциите има различни въпроси, например: Какъв цвят е радостта според теб?“, „Ако беше животно, доверието щеше да е…?“,„ Ако беше природна стихия, гневът щеше да е…?“, „Чувствам се тъжен, когато…?“. 

Не е нужно детето да може да пише! То може да попълва дневника и с рисунки. Докато отговарят на тези въпроси, децата успяват да свържат своето преживяване с познати за тях образи и с конкретни моменти, в които са го изпитвали.

Дневник на емоциите – ако искаме децата ни да разбират сами себе си
Майко Мила!

Подробно упътване за употреба

Има много и разнообразни инструменти за развитие на емоционалната интелигентност, но рядко е включена инструкция за това как точно да ги прилагаме.  Дневникът на емоциите на Маргарита Апостолова е уникален с това, че всеки ентусиаст може да го приложи с едно или група деца. Всеки родител, учител, социален работник или психолог получава конкретни насоки как да помогне на детето в попълването на дневника. Ще откриете упътването за употреба на първите страници на дневника.

“Дневник на емоциите” помага на децата да разбират чувствата си
Mama Ninja

Какви са ползите от “Дневникът на емоциите” и защо всяко дете трябва да го има?

„Дневникът на емоциите“ е един от чудесен и креативен начин да говорим с децата за техните преживявания и да им покажем, че техните чувства са важни за нас. 

Благодарение на него децата успяват да придобият умението да назовават как се чувстват в конкретни ситуации и как могат да се справят с емоциите, които изпитват. Друга полза е това, че децата стават по-емпатични към другите.

Важно е да споменем и ролята на рисуването, любимо занимание за децата, в попълването на дневника!  Ползите от тази творческа дейност са многобройни – развива се фината моторика, мисленето, речта, зрителната и двигателната памет, координацията, пространствената ориентация … списъкът е дълъг и неизчерпаем. Освен това чрез рисунката детето се изразява и проектира психологическото си състояние върху хартията. Рисуването е един безопасен начин за детето да реализира неизказани чувства като гняв, болка, вина. Чрез метафорични образи то разказва за своя свят, събран върху лист хартия. Когато възрастните реагират с възхищение и интерес към детската творба, детето разбира, че е ценно и значимо

Винаги когато детето има силно емоционално преживяване, можем да му дадем дневника и да му кажем “Нарисувай как се чувстваш?“. След като произведението е готово,  можем да бъдем любопитни към образите в картината, но само до там, до където детето поиска да сподели.

“Дневникът на емоциите” на Маргарита Апостолова е нов, креативен подход към емоционалната интелигентност при децата. Лесен за употреба, създаден да помага, той може да е безценен инструмент в развитието на Вашето дете.

Изтегли Дневника на емоциите

Сподели:

Последно от блога