fbpx

Психологически консултации по време на пандемия

Екипа на Център Менталика - лого за Facebook

Настоящата пандемия безспорно е кризисна ситуация, която разтърсва и ни променя. Тя започна бързо и неочаквано и засегна голяма част от нас. Можем да наречем това социално явление колективна травма. Обществото реагира на травмата с всеобщи несигурност и страх, недоверие към хора и институциите, както и песимизъм по отношение на бъдещето. В В такива моменти идват на помощ психолозите, за да ни подкрепят в това да разберем собствените си чувства и да се справим с тях.

Пандемията предизвиква буря от емоции

Живеем във време, в което като че ли авторитета в лицето на държавата и институциите някак  е абдикирал от своята роля. Дава противоречиви послания – първо ни заплашва, а след това пък дава огромна свобода на избор. Естествено това буди объркване, недоверие и гняв. Емоции, които няма да отминат от само себе си, а търсят естествено отреагиране и го намират в протестите и размириците по цял свят. Ние обаче, дори като възрастни, имаме нуждата от структура и авторитет, който е устойчив и сигурен.

Наред с това някак се размиват и  границите между социалните роли, които заемаме, но и границите с близките ни хора. Личното ни пространство стана и работно. Ставаме от леглото сутрин, правим две крачки и вече сме седнали на бюрото. Модерната комбинация от официална риза и долнище на пижама пък се превърнаха в ежедневното ни home office облекло, което само по себе си е много объркващо.

Родителите едновременно трябваше да са организатори на онлайн обучение, учители, психолози, работещи, домакини, съпрузи и то в едно и също пространство по едно и също време. Постепенно идеята за лично време и място се превърна в мираж.

Тази ситуация неминуемо доведе до напрежение и конфликти в много семейства.

Близостта на болестта пробуди противоречиви реакции – от отричане, че съществува заплаха за здравето ни и това на нашите близки, до блокиращ страх. Възникнаха въпроси като на кого можем да разчитаме  – да ни купи купи лекарства или просто да споделим мислите и преживяванията си свободно.

Преминахме през много и различни емоции, всеки по свой индивидуален начин. Замисляли ли сте се как влияят тези емоции на нашите решения и житейски избори? Как влияят на нашите отношения? Може би някой от вас сменят работното място, други раждат деца, трети се развеждат…

Как би помогнала срещата с психолог?

Индивидуалната психологическа консултация е насочена към личността на човека. Единствена задача на терапевта е да подкрепи своя клиент в справянето с неговия проблем. Това се случва със задаване на насочващи въпроси, проективни методики и други психотерапевтични средства.

По време на среща с психотерапевта ще назовете и преживеете Вашите емоции. Ще можете да поплачете или да се страхувате без отсрещния да Ви укорява или пък да извади кошницата със съветите. Ще стигнете до Вашите конструктивни решения.

Една от най-важните стъпки в разрешаването на който и да е наш проблем, започва с това да осъзнаем, че го имаме. Понякога това може да бъде много трудно за нас самите. Именно тук се отваря възможността да се свържем и да споделим с психолог. Срещата с него може да ни помогне да намерим правилния път към вътрешния ни свят в тежък момент.

Сподели:

Последно от блога