„Предизвикателството първокласник“

Работилница за придобиване на социални умения, необходими в учебната среда

Информацията на сайта ни е актуална. Следим ежедневно обстановката в страната и се съобразяваме с взетите от правителството решения.

Тръгването на училище е емоционално наситен момент за всяко дете. Бъдещият първокласник ще трябва да се адаптира към този нов етап от живота му, наситен с промени в режима, средата и изискванията към него.

Детето е готово да премине през този процес успешно, тогава когато е развило интелектуални способности като концентрация и памет/може да се концентрира, да мисли логично и да запаметява кратки текстове , но и не по-малко важните социални умения за сприятеляване, спазване на правила, справяне с конкуренцията и неуспехите.

„Предизвикателството 1-вокласник“ е работилница за подготовка на детето за постъпването в първи клас. С помощта на екип от психолози децата развиват социални умения за справяне в учебна среда.  Чрез ролеви игри, арт терапия, психодрама и проективни техники бъдещите ученици ще експериментират с нови поведения.

Основни теми в работилницата:

Как лесно да намеря приятели

В училищната среда детето ще се сблъска с непознати деца, с които ще трябва да общува, играе и дори да се сработва. По време на работилницата децата научават кои са техните силни качества и как да ги представят пред другите. Освен това разбират по какъв начин могат да открият общи неща между тях и останалите и как лесно да създават приятелства.

Как се справям с новите правила

Докато в детската градина са го обгрижвали почти майчински, то в училище детето ще трябва да пази тишина по време на часа, да стои мирно на чина, да е отговорно към учебния процес и  подготвено с домашните си всеки ден.  От него ще се очаква да е по-самостоятелно и дисциплинирано. В работилницата за бъдещи първокласници децата ще участват в игри, които ще подобрят уменията им за спазване на правила.

Как се справям с негативната оценка

Децата, пристъпили училищния двор, вече ще бъдат оценявани. Успехът на всяко дете зависи до голяма степен от това как приема неуспехите и грешките. Заедно с модераторите психолози децата изследват въпроси като: „Какво ще се случи, ако сгреша?“, „ Ще загубя ли любовта на учителя, ако не се справя?“, „Ценен ли съм, ако другите се справят по-добре от мен?“

Как се справям с конкуренцията

Учениците в началните класове се обединяват в желанието си да получат любовта на учителя. Тази авторитетна фигура играе важна роля, задавайки рамка за добро поведение. В същото време обаче децата попадат в конкурентна среда за любовта на авторитета и търсят своя начин да я получат. Едни ще изберат да са стриктни и прилежни в ученето, а други – ще предизвикват вниманието на учителя през неспазването на правилата. В работилницата децата ще изпробват нови начини за справяне в конкурентна среда.

В работилницата могат да участват всички весели, палави, срамежливи и щастливи деца, на които им предстои приключението първи клас на възраст между 5 и 7г. !

Писмена обратна връзка след всяка среща

Безплатна индивидуална среща на екипа от психолози с родителите след края на работилницата

Ментална аритметика

Метод за цялостно интелектуално развитие. Благодарение на смятането с древното сметало абак се развиват хармонично двете полукълба на мозъка. Менталната аритметика подобрява концентрацията, паметта, фината моторика, фотографската памет…

Психологически консултации

Консултациите за деца и възрастни с психотерапевт са начин за справяне с трудни житейски ситуации. Психологът ще даде на своите клиенти нужните загриженост, подкрепа и насоки, за да намерят най-доброто решение за себе си в този етап от живота си.

“Героите в теб”

Групата за развитие на емоционална интелигентност е защитено пространство, в което децата разбират какво става вътре в тях. „Героите в теб“ е проект на екип от психолози, в който подкрепяме децата да ценят своите индивидуални качества.

Вашите имена:

Имам интерес към: